Kolonistens forpliktelser
Kolonistens forpliktelser
Det å ha en kolonihage er både et privilegium og en forpliktelse. Du har ansvar for å holde din egen hytte og hage / parsell i orden. Og du er også med på å holde fellesområdene fine, så de er representative områder som byens befolkning kan benytte til lek og ro.
— Og du er en del av et fellesskap, et samfunn i miniatyr.
Vi må alle bidra til at kolonihagene fremstår som velholdte områder som bærer preg av nedlagt arbeide og framstår som så attraktiv som mulig.
Det innebærer at det ikke er noe slaraffenliv du får som kolonist i våre kolonihager.
Det er mye arbeid med hytte og hage / parsell hele sesongen, også utover høst og tidlig vår. Hytta skal males og vedlikeholdes. Gresset skal klippes, ugress må fjernes, blomster og grønnsaker må plantes og vedlikeholdes. Gjødsling, vanning, beskjæring, høsting av frukt og grønnsaker er bare noen av aktivitetene du påtar deg som kolonist.
I tillegg til alt dette må du stille opp for fellesskapet og bidra til at kolonihagen fungerer optimalt for alle kolonister og ikke minst for våre besøkende.
Men det er ikke bare slit. For de aller fleste er det et positivt slit, fordi vi får så mye godt liv og sunn fysisk aktivitet og gleder oss over kolonihagehverdagen.
Du er en del av fellesskapet
Alle kolonister forutsettes å delta i aktiviteter i hagene, enten det er styrearbeid og ⁄ eller komitéarbeid. Fellesarbeid (også kalt pliktarbeid) slipper ingen unna. Uansett fysisk status så finnes det arbeid alle kan gjøre for fellesskapet. For et ansvar for fellesskapet følger med det å ha en kolonihage, og alle må yte sitt og bidra også utenfor egen hage. Og her mener vi bidrag i vid forstand; både med hammer og spade, men også med organisasjonskunnskap, regnskapsføring, og sosiale aktiviteter.
Alt dette er nødvendig for at en kolonihage skal gå rundt.
Velger du å ikke bruke din hageparsell i henhold til kolonihagenes formål og forutseninger, bør du selge til nestemann i køen på over 2000 par, barnefamilier og enslige. Det er også din plikt.
Botiden
Helst skal alle hyttene være bebodd i botiden fra 1. april til 31. oktober, og hagene bli brukt hver dag. Dette kan ikke alle gjøre, men en aktiv bruk er en forutsetning for at vi skal kunne forsvare kolonihagene i Oslo i fremtiden.
Velger du ikke å bruke din kolonihage, skal den selges til den neste som står i ventelistekøen. Det er din plikt!
Hvis du ikke sørger for vedlikehold av hytte/parsell vil det føre til at leieavtalen sies opp og du må overlate plassen din til andre.